Rózne aminokwasy oraz polipeptydy

Substancje, które nie mają pobudzającej zdolności do wytwarzania właściwych przeciwciał, lecz zdolne są do łączenia się z gotowymi już przeciwciałami Landsteiner nazwał resztkowymi antygenami, czyli haptenami. To samo dotyczy i węglowodanów, które są: RapItonami i mogą wpływać na białko, nadając mu inne cechy swoistości. Pod wpływem enzymów proteolitycznych antygen tracąc białko nie jest zdolny do wywołania wytwarzania się ciał odpornościowych. Tak samo strącenie białek wysoką ciepłotą. pozbawia ciała właściwości antygenach. Różne aminokwasy oraz polipeptydy, pepton i albumozy, histony oraz hemoglobina nie są antygenami. Żelatyna również nie jest antygenem, gdyż nie zawiera aromatycznych aminokwasów, co dało powód do twierdzenia, że wszelka antygenność związana jest z obecnością aminokwasów aromatycznych w cząsteczce białka. Latulsteiner uzyskał antygeny na drodze syntetycznej -przez dwufazowanie białek. Dzisiaj stoimy na stanowisku, że czynnymi antygenami są białka. Wielocukry i lipidy; najlepszymi zaś antygenami – ho pełnowartościowymi -,są złożone mieszanki chemiczne, jak surowica krwi i komórki bakterii, które prócz białka -zawieraj ą sympleksy wielocukrowe i lipidowe. [patrz też: wzorcowanie mierników, wzorcowanie mierników Wrocław, reaktory chemiczne ]

Powiązane tematy z artykułem: ortopeda Wrocław reaktory chemiczne wzorcowanie mierników